Qui som?
El Tub Verd de Mataró, constituïda el 3 d’octubre de 2001, és un servei 100% municipal impulsat per Aigües de Mataró, SA, amb l’objectiu de desenvolupar projectes energètics que ajudin a fer més sostenible el model de ciutat de Mataró i que proporciona serveis d’enginyeria energètica.
Els inicis

- Mataró Sostenible
L’Ajuntament de Mataró es va comprometre a construir un model de ciutat sostenible i va aprovar el 1998 la seva primera Agenda 21. Aquesta, entre altres compromisos, preveia incentivar l’ús d’energies renovables i l’eficiència energètica. La creació de Tub Verd de Mataró ha ajudat en el desenvolupament d’aquests compromisos municipals i ha fet avançar significativament les polítiques públiques en aquest camp.
- Pla contra el canvi climàtic
El Pla de lluita contra el canvi climàtic – Agenda 21 recull els nous compromisos municipals acordats el 2009 per avançar en la sostenibilitat de la ciutat. Aquí és on el Tub Verd de Mataró té el paper de promoure un nou model energètic basat en l’estalvi energètic i l’autoproducció d’energia renovable, amb el Tub Verd i altres projectes energètics.
- Projectes amb renovables
A Mataró nombrosos projectes han impulsat les energies renovables i l’eficiència energètica: les instal·lacions fotovoltaiques de la Biblioteca Pública Pompeu Fabra, les glorietes fotovoltaiques de Valveric, en el cas de l’aprofitament d’energia geotèrmica per a la climatització de la nau Minguel o l’ús de biodièsel als autobusos urbans de la ciutat. Per la seva banda, el Centre Integral de Valorització de Residus del Maresme, ubicat a la ciutat, promou la valorització i l’eficiència energètica.
Història
Actualitat
Tub Verd dóna servei a 13 centres educatius, 5 equipaments esportius, 6 equipaments del sector terciari i 7 blocs d’habitatgesActualment, les fonts de calor més importants del TubVerd són el biogàs extret en el procés de digestió anaeròbica del llot de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals de Mataró, i vapor procedent de la incineració de la fracció resta de les escombraries del Centre de Valorització de Residus del Maresme. D’aquesta manera, substitueix les fonts energètiques d’origen fòssil per altres solucions més respectuoses amb el medi ambient.
Model district heating and cooling
Tub Verd segueix el model conegut com a district heating and cooling (DHC), un sistema de calefacció o telecalefacció de barris a partir d’una xarxa urbana. En el cas de la xarxa urbana de calor i fred de Mataró se subministra energia de fonts renovables a diferents edificis públics i privats de la ciutat. En són dinou en total, entre centres educatius i esportius, l’Hospital de Mataró, Tecnocampus, el Geriàtric Voramar i diferents edificis privats
Cronologia de fites
2003
El primer serveiEl 2003 es va oferir el primer servei al centre municipal d’esports El Sorrall amb energia produïda per una caldera centralitzada de gas natural i que permetia la seva climatització.
2004
Recuperació d’energiaEl 2004 es va iniciar la recuperació de l’energia dels gasos excedents de l’assecatge tèrmic de llot de la depuradora a partir d’un sistema de cogeneració.
2005
Connexió amb escolesEs connecten a Tub Verd l’escola Camí del Cros i la CEE Les Aigües, els primers de fins a deu centres educatius que es proveeixen en l’actualitat.
2006
Ampliació xarxaEs va ampliar la xarxa urbana de calor i fred per donar servei a la piscina municipal i una infraestructua sanitària tan important per a la comarca del Maresme com l’Hospital de Mataró.
2007
Connexió amb un poliesportiu i centres educatiusAposten per Tub Verd: l’Institut Alexandre Satorras, el poliesportiu Teresa Maria Roca, l’escola Antonio Machado i la guarderia Elna.
2008
Noves connexionsEs connecten a la xarxa urbana de calor i fred de Mataró l’escola Maria Mercè Marçal i la guarderia Els Garrofers, el poliesportiu del carrer Euskadi i l’Institut Thos i Codina.
2010
Primer edifici privatEs connecten a Tub Verd Tecnocampus Mataró, l’Institut Josep Puig i Cadafalch i al camp municipal de futbol La Llàntia, i edificis amb habitatges particulars com El Rengle.
2011
Nou edificiS’inaugura l’edifici que acull la seu de l’empresa Tub Verd ubicat a la carretera de Barcelona, 92 de Mataró. Per primera vegada es van connectar habitatges a aquesta xarxa.
2012
Nova font de calorVapor procedent de la Incineradora de Residus Sòlids Urbans.
2015
Entrada d’un nou sociNaturgy, amb un 51% de les accions, el qual passa a fer-se càrrec de la gestió de l’empresa.
2017
Nova connexióL’escola GEM es connecta al TubVerd
2018
Ampliació de la xarxa fins el primer bloc del barri IVECOConnexió de 60 habitatges situat al número 22 del carrer Tordera
2019
Residencial La MarinaEs connecta a TubVerd l’edifici Residencial La Marina, amb un total de 62 habitatges
2020
Titularitat pública al 100%Aigües de Mataró (AMSA) recupera el 51 % de les accions de MESSA propietat de Naturgy des de 2015, aconseguint que MESSA passés a ser una companyia 100 % de titularitat pública. El juliol del mateix any, MESSA és absorbida per AMSA i la gestió del Tub Verd passa a ser un servei més de la companyia.